Real Time Analytics

Livet På En Kant

Tips för att driva ett stall

Publicerad 2013-05-21 22:03:00 i Hästägarnas bästa spartips,

Att driva ett stall liknar inget annat faktiskt. Det är ett svårt läge då ens kunder både måste betala samt utföra arbete. Det är viktigt att tala om sina hyresgäster som sina kunder och behandla dem som det. Problemen bottnar sig oftast i just pengar.
 
Den som hyr ut stallplatsen tjänar väldigt lite, eller inget på att hyra ut en stallplats. Om man sedan ser till vad man tjänar/dag eller till och med per timme kan det handla om några futtiga tior per dag och någon enstaka krona per timme. Det är tragiskt men sant. Hästägaren å andra sidan betalar dyra pengar från sin förvärvade lön. Det här är den vanliga sanningen i Sverige. Hur löser man då dessa problem som uppstår?
 
Man sätter upp enkla regler som gäller för alla.
 
1. Alla hästar har lika värde som individ. Det spelar ingen roll härkomst eller privata problem mellan ägarna. Hästarna ska alltid behandlas med samma respekt och värde.
 
2. Viktigast är VATTEN och MAT. Som mat räknas här hö. Oavsett krissituation ska alla hästar ha mat och vatten.
 
3. Sjuka hästar har alltid företräde och sätts självklart före de andra.
 
4. Lär er kompromissa. Vissa saker är inte möjligt att utföra som stallinnehavare samtidigt som den som är hästägare är kund och givetvis "alltid har rätt". Hitta en lösning som fungerar för båda parter och framför allt: En lösning som är den bäst tänkbara för hästen i fråga och som faktiskt är genomförbar.
 
5. Försöka hitta glädje och ha roligt när ni ska göra saker tillsammans. Planera de tråkiga sakerna och gör de tillsammans med någon. Det är mycket roliga att mocka hage med någon än stå helt själv. Dessutom kan man passa på att ha picknick efteråt och umgås. Tungt arbete blir inte heller lika jobbigt om man är två.
 
6. Klaga inte på det de andra inte gjort. Var istället tacksam för det de andra gjort och tänk att om någon kommer till en krattad stallplan kommer den till slut att börja städa efter sig själv. Alla har inte samma tid och ork varje dag. Tänk att det kanske kommer en dag när det blir en bonus för dig när du inte har tid eller ork och någon annan krattat åt dig.
Det blir bara missämja och gnäll när man börjar se vad alla INTE gjort. Vill poängtera att det ALLTID finns saker som inte är gjorda i ett stall. Det är lättare att se det som är gjort istället.
 
7. Gör det bästa av det ni har. Alla har inte möjlighet att stå på ett tip-topställe. Det finns fördelar med allt. Ett gammalt stall/byggnad kan bli idyllisk på ett helt annat sätt än ett nybyggt ställe. Se möjligheterna med det ni har. Det är alltid roligare att ha städat och fint. Visioner och drömmar är det som för oss framåt. Utan dessa börjar vi stagnera.
 
8. Till sist glöm inte!
Vi delar alla samma glädje och kärlek till att ha häst. Det är hästarna som fört oss hit allihop.
 
Jag skriver det här bara för att jag vet hur svårt, krångligt och småaktigt det kan bli i stall.  Häromdagen började jag fixa lite, eller VI har gjort ganska mycket i mitt stall och helt plötsligt fick jag 5(!!!!) spekulanter på boxplatser.
Det är mer gnäll och skitsnack än glädje och tacksamhet i stallmiljö. Om sanningen ska fram sållas de som inte passar in förr eller senare av sig själv. Varför ägna dessa energi? Ingen vill vara utanför och om den ser att alla andra har roligt när de gör det tråkiga kommer de att följa exempel. Jag lovar att det fungerar så här. Använd grupptrycket rätt.
Stallinnehavare: Glöm aldrig! Hästägarna är dina kunder. Vissa dagar är det svårt att se det på det sättet, men de betalar dig och då går det aldrig att komma ifrån att de är kunder.
 

Kommentarer

Postat av: Fanny

Publicerad 2013-05-22 10:25:01

Bra skrivet!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Livet På En Kant

Bloggen handlar om mina sjuka idéer och konstiga tankar. Min fritid avhandlar jag med mina hästar och Vson. Ibland gästbloggar Vson. Jag är inte normal, men det är bara att läsa några inlägg så har du snart fattat konceptet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela