Real Time Analytics

Livet På En Kant

Hur mycket extra foder behöver min häst nu när det är kallare?

Publicerad 2012-12-03 12:00:00 i Hästägarnas bästa spartips,

Jag tycker att många hästägare idag har bristande kunskap i mycket gällande baskunskaper. Till exempel nu när det är kyla. På det stora hela har jag inte haft häst länge. Jag är inte heller uppvuxen i en lantisfamilj så jag har det inte naturligt i blodet att ha "gammal" hästkunskap. Däremot, har jag en vilja (och insikt) i att skaffa mig vettig kunskap.
 
Idag var det -15 ute. Frågan man kan ställa sig är: Hur mycket mera grovfoder behöver min häst? Behöver den 10 termotäcken? Jag kunde redan svaret, men min gissning är att flertalet hästägare inte ens funderat över det. De la på 10 st 500 grams vintertäcken. Det går faktiskt att räkna ut hur mycket foder OCH om/vilka täcken jag behöver om man är lite snitsig (och använder lite av sin fantasi). Nu är det inte så att det är en perfekt uträkning, men det ger en bra hint om förhållande häst - kyla - grovfoder - värme.

Faktorer som behöver tas hänsyn till är:

  • - Klimatet
  • - Hästens inre värmereglering
  • - Kritisk temperatur
  • - Foderintag
  • - Vatten
  • - Storlek
  • - Kroppens egen isolering
  • - Skydd

Allt finns att läsa utförligt och på lätt svenska på den här sidan: http://www.hippokraten.se/hasten/behov/kyla-

Jag tycker att alla borde ta och läsa igen om den.

"Noteras kan att de Kanadensiska hästarna som gick ute i medeltal fick ca 1,5
gånger så stor fodergiva som de svenska hästarna fick"
Mina hästar har haft "fri tillgång" i flera år nu och jag är nog övergenerös med hö. Även om jag enligt många antagligen öser in hö och överutfodrar dem vet jag nog ganska exakt hur många kg de äter/dag. Min erfarenhet är att mina hästar själva reglerar mängden hö.
Faktorer som påverkar är kyla och träning. Jag har märkt när det kommer till mina hästar att de är bättre på att påverka mängden grovfoder när det kommer till kyla än vid träning. De ökar alltså mängden de äter när det är kallt bättre än vid ökad mängd träning. Varvid jag bara behövt ge kraftfoder som "tillskott" vid träning och inte vid kyla.
En annan skillnad i foderintaget vid kyla är att mängden energi ökar. Vid träning ökar både energi och proteinintag(kvoten ska ju vara konstant), men vid kyla ökar intaget energi.

Då fortsätter vi till skydd för hästen. I förra artikeln pratade de om skydd såsom ligghall och underlag. Jag vill poängtera att ett BRA, ENKELT och EFFEKTIVT sätt att utan större ansträngning öka hästens skydd mot kyla är att ge den en isolerande bädd. Personligen vill jag inte ha varken djupströbädd eller mycket strö till mina hästar, men vintertid vill jag ha ett isolerande lager där mina hästar står. Det hjälper både till att skydda hästen och att hålla en bättre temperatur i stallet.

Vad gäller täcken tycker jag att ni först ska läsa denna studie: http://www.motgift.com/pm.pdf
Det är skriver både vad gäller täcket och foder. Bra enkelt, lätt och konkret. De tar hänsyn till många aspekter och har bra sammanfattning i slutet.

De hästar som har dubbla täcken och fodras efter medel arbetsintensitet har högre NKT än de oklippta hästar som fodras efter hård arbetsintensitet. Man får alltså bättre effekt, eller högre värmeproduktion, av att ge hästen mer energi genom foder än att lägga på den fler täcken.

Jag vet att det finns stuide gjord på hur mycket mer värme dubbla täcken ger och det var väldigt lågt procenttal på täcke nr 2. Jag har dock inte letat fram informationen idag.

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera: Ökad fodergiva när det är minusgrader är A och O!

 

Kommentarer

Postat av: Fanny

Publicerad 2012-12-03 14:05:45

Bra att du skrev om det!
Första länken fungerar inte dock.

Svar: Fixade länken! =)
Livet På En Kant

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Livet På En Kant

Bloggen handlar om mina sjuka idéer och konstiga tankar. Min fritid avhandlar jag med mina hästar och Vson. Ibland gästbloggar Vson. Jag är inte normal, men det är bara att läsa några inlägg så har du snart fattat konceptet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela