Reflektion av information om fång
Vets are diagnosing more often symptoms such as
intolerance to glucose and insulin resistance in horses.
This causes illnesses such as laminitis, PSSM,
Cushing‘s syndrome, EMS and Azoturi or rhabdomyolysis
syndrome.
It is commonly said that laminitis can be caused by
the high amounts of protein content found in pasture
grass. The interesting question here is why such diseases
occur during winter, after grazing.
This could be triggered by the high amounts of
fructan in pasture grass.
Fructans act as storage for carbohydrates in plants.
Their deposits are steered through light, temperature
and humidity. If fructans reach the colon as fermentable
starch, they can effect the intestinal microbes of
the horse. The organism reads such disorders as intoxication,
in turn the body reacts by thickening the
blood. The thickened blood can‘t travel through the
hoof capillaries, causing the damaging laminitis.
Very high fructan amounts have been determined in
short pasture grass during times of frost and morning
sun. There is a great risk of laminitis occuring.
Kort sammanfattat på svenska innebär texten att om fruktan når kolon(grovtarmen) som jäsbar stärkelse kan den mikroorganismerna som lever där påverkas. De försvarar denna "förgiftning" som skapas med att göra blodet tjockare.När detta blod når hovens tunna blodkärl kan de inte passera. Fruktanet påverkas av ljus, fukt och temperatur. Högst halter av fruktan nås i frost och tidig morgonsol.
Dett fick mig att tänka efter. Om nu fång skulle orsakas av att blodet blev för tjockt borde man rimligtvis inte kunna ge hästen något som motverkar detta och tunnar ut blodet?
Sagt och gjort tog jag google till hjälp och fick genast svaret att omega 3 tunnar ut blod.
Då är ju min slutfråga. Är det här något som kan hjälpa? När skulle det isf vara bra? I förebyggande syfte, till en häst som precis fått fång eller till en häst som haft fång? Eller skulle det inte kunna hjälpa öht?
Hmmm.......