Real Time Analytics

Livet På En Kant

Hästar som ser ut som fläsktroll

Publicerad 2012-08-17 07:30:00 i , Hästägarnas bästa spartips,

Jag är sjukt trött på att se dessa vandrande fläsktroll som jag ser runt omkring mig varje. Det är faktiskt vad var och varannan häst ser ut som idag. Ett jävla fläsksvål. Å andra sidan är flertalet ryttare feta också, de som inte ser ut som spjälstaket dåra.

När man sedan ser en häst i normalvikt jämförd med samma häst i kraftig övervikt och ägaren anser att den normalviktiga hästen (som varit hos någon annan ett tag) är vanvårdad och fläsktrollet, som den var innan, var fin, ja, då börjar man verkligen fundera. Det sjukaste med det senaste jag såg var att hästen hade största fett/fångnacken jag sett på länge. Tyvärr, det måste jag erkänna, hade den tappat för mycket muskler för det den hade gått ner i vikt, vilket samtidigt tyder på att den fått fel foder. Synd, annars hade den varit exemplarisk.

När hände egentligen det här? Att de svenska hästarna blev så förbannades feta. Ni borde ta och rannsaka er lite. Gör hullkontrollen varje vecka. Den är enkel och regeln är enkel. HÅLL HANDFLATAN MOT HÄSTENS REVBEN. Du ska känna revbenen, men inte se dem. Enkelt va! Notera nu att det står handflatan. Med det menas att du inte ska försöka gräva fram några revbenen med fingrarna genom fläsket. Om du behöver göra det är hästen FET och det är inget roligt som du kan stå bredvid och skratta åt. Det är tragiskt och du gör din häst en björntjänst.
 
Mitt senaste spartips: Håll hästen i lagom hull. Resten är bara onödigt inköp av hästfoder. Satsa på ett bra hö och ett kraftfoder av RÄTT sort. Dvs köp rätt mängd protein/energi/ca/p som just din häst behöver. Om höet är tillräckligt bra kanske du till och med inte ens behöver kraftfoder.
 
Resten är bara slöseri med pengar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Livet På En Kant

Bloggen handlar om mina sjuka idéer och konstiga tankar. Min fritid avhandlar jag med mina hästar och Vson. Ibland gästbloggar Vson. Jag är inte normal, men det är bara att läsa några inlägg så har du snart fattat konceptet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela