Real Time Analytics

Livet På En Kant

Frukost-time

Publicerad 2011-03-05 10:05:11 i Vanlig vardag,

Eftersom jag har kommit på att jag är hungrig nästan hela tiden bestämde jag mig igår för att äta lite annan frukost idag. Det blev lite annat upplägg på frukosten än jag vanligtvis äter på veckort och, ja, jag kan erkänna mina frukostvanor är extremt dåliga.

Jag har också funderat lite över det här med att vara trött ofta och kommit fram till en liten analys av min egen kosthållning. Det är nämligen så här att till hästar räknar man ut hur mycket energi de gör av med per dag. Man räknar med underhåll, dvs vad hästen behöver för att leva en dag, arbete, ev dräktighet/digivning och om det är kallt. När man fått fram hur mycket energi hästen behöver räknar man ut hur mycket protein den behöver. En vanlig häst behöver ca sex gånger mer protein än energi. En unghäst eller gammal häst 20+ behöver åtta gånger energimängden. Till dräktiga hästar ändras behovet efter åttonde dräktighetsmånaden och den behöver mer och mer fram till fölning. Utöver det här räknar man in vissa mineraler.

Givetvis är det väldigt individuellt från häst till häst också. Det har jag märkt bara på mina egna. Nu sitter inte jag och räknar ut exakt vad hästarna ska äta, men det är iaf något att utgå ifrån. Norton till exempel behöver inte fylla upp sin kvot utan behåller ändå muskler och hull bra medans MB helst ska ligga något över, speciellt när det gäller proteinet.

Om hästen får för lite protein blir den trött och slö. Jag har då kommit till insikten om att jag måste äta för lite protein i förhållande till vad jag behöver. Det har gjort att jag tänkt om lite gällande min egen kost och måste prova om det fungerar. Just nu orkar jag inte sitta och läsa på om hur människan bryter ner och hur mycket protein och så man behöver. Jag gjorde ett konstaterande och ska bara ändra min kost lite och se om det får någon effekt.

Idag har jag iaf ätit äggröra, keso, vanilijyoghurt, en banan och en macka. Egentligen tål jag inte keso, men jag tycker att det är så sjukt gott att jag tar varje chans jag kan att hitta på en ursäkt att äta det. Det tar ändå några dagar innan jag får ont i magen av det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Livet På En Kant

Bloggen handlar om mina sjuka idéer och konstiga tankar. Min fritid avhandlar jag med mina hästar och Vson. Ibland gästbloggar Vson. Jag är inte normal, men det är bara att läsa några inlägg så har du snart fattat konceptet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela