Real Time Analytics

Livet På En Kant

"där kunskapen tar slut tar våldet vid"

Publicerad 2011-01-22 10:35:07 i Vanlig vardag,

Egentligen borde jag springa och bära kartonger eller något just nu, men allt det kom av sig igår eftersom det under helgen inte finns någon som står på elavtalet på lägenheten. Förråden ska tömmas idag. De är ändå tacksamma att tömma eftersom det syns att något händer och mycket försvinner ur den gamla lägenheten.

Jag har istället ägnat morgonen åt dösurfande på datorn. Jag var på väg att logga in på min blogg när jag såg länken till Dressyrmupparna och fick lust att gå in och läsa lite på deras blogg. Jag läste några inlägg och kom in på ett där en av en av dressyrmupparna skrev som en sista rad: "där konsten tar slut tar våldet vid". Jag tror att det skulle stå "där kunskapen tar slut tar våldet vid". Jag vet exakt var det kommer ifrån. Jag har sett det dyka upp fler och fler gånger nu på senare tid och det är fantastiskt roligt. Själv läste jag det för första gången -99 tror jag. I samband med att jag skrev mitt specialarbete i skolan. Det var riktigt bra. Jag skrev om hur hästens muskler hänger ihop och hur de fungerar arbete vid ridning och olika arbetsformer. Jag hämtade bla information från "Den naturliga vägen till harmoni" skriven av Dag Nätterqvist. Jag tycker att alla borde läsa igenom vad som står i hans artiklar. Tyvärr tror jag att man tappar lite av sina läsare när man kommit så långt att man blir bitter på andra och dömer dem, men läs texterna och se det enbart till faktan han skrivit.

Jag vill också tala om för er att jag tar inget ställningstagande för varken den ena ridstilen eller den andra. Jag anser att det är upp till var och en att rida exakt som denne vill. (Givetvis inte med våld.) Nu efter några år kan jag säga att jag har sett så mycket skit både inom den ena stilen, och precis lika mycket inom den andra. Nu talar jag om både "vanlig" traditionell dressyrridning och klassisk/akademisk ridning och vad man nu än rider för ridning. Alla gångerna anser jag också att det är ren okunskap som varit orsaken, men jag har också sett att de som ridit har haft tron på sin egen ridning och ändå en vilja att göra rätt. Därför tycker jag att de ändå har rätten av få chansen att kunna lära sig och ta till sig ny kunskap. Jag anser mig inte på något sätt fullärd, men jag tycker mig kunna avgöra att "där min kunskap tar slut tar hjälpen vid". Det är den vägen jag tror på och inte att döma den som inte fått chansen att hitta vägen mot kunskapen och att ha roligt med sin häst.

Jag ska också tillägga: Det händer att jag rider med gramantygel. Jag gör det om jag provat med allt vad jag kan under en längre tid och inget har fungerat. Vissa gånger anser jag att jag har haft hjälp av gramanen, men då var syftet inte för att kunna rida hästen i form. Gramanen har jag då använt 4-6 gånger på två veckor och då har har "problemet" varit löst och gramanen har inte behövt användas igen för det ändamålet. Jag vet att gramanen är omdiskuteraf i Sverige och precis som jag sa förespråkar jag varken det ena eller andra.


Läs Dag "Dadde" Nätterqvists artiklar där han skriver om nacken som högsta punkt.
Jag har funderat på det och känner mig nöjd med bilderna nedan.





Här i traven tycker jag visserligen att hästen går lite med för sänkt rygg, men det får väl duga som uppvärmning till hopptävling. Som jag skrev innan jag är ju varken perfekt eller fullärd på något sätt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Livet På En Kant

Bloggen handlar om mina sjuka idéer och konstiga tankar. Min fritid avhandlar jag med mina hästar och Vson. Ibland gästbloggar Vson. Jag är inte normal, men det är bara att läsa några inlägg så har du snart fattat konceptet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela