Real Time Analytics

Livet På En Kant

Pandoras Hope

Publicerad 2011-05-14 18:54:27 i Pandoras Hope,

Idag fick jag ett mms med den här bilden. Så himla gullig. Hon ska få heta Pandoras Hope. Jag har kopierat texten om myten om Pandora och lagt under bilden. Jag hoppas att ni förstår hela tanken med namnet. Texten har jag kopierat från wikipedia.

Epimetheus ("den som tänker efter(åt)", dvs den omdömeslöse eller den efterkloke) var ansvarig för att ge positiva egenskaper åt vartenda ett av alla djuren. Men när det blev människans tur fanns det inget kvar att ge henne. Epimetheus bror Prometheus ("den som tänker före", dvs den listige), tyckte att människan var överlägsen alla andra djur och beslöt att ge en gåva som inget annat djur hade. Prometheus beslöt därför att stjäla elden från Zeus och ge den till människorna.

Prometheus straffades genom att kedjas fast på ett berg. Var natt kom en jättelik örn flygande och hackade sönder hans lever, och dagen därpå läkte såret ihop igen. Detta skulle upprepas i all evighet.

När människorna fick elden slutade de att bry sig om gudarna. För att återföra människorna till gudarna fick Hefaistos uppdraget av Zeus att skapa Pandora. Från början var Pandora en metallstaty, men Hefaistos hade gjort henne så vacker att Zeus bestämde sig för att ge henne liv och hon begåvades med egenskaper och gåvor från olika gudar, därav namnet "Pandora", som betyder "den allbegåvade". Afrodite gav henne skönhet och Apollon gav henne musikalitet och förmågan att hela. Av Hermes fick Pandora en ask som hon aldrig fick öppna, vilket fyllde henne med nyfikenhet.

Zeus skickade Pandora som en gåva till Epimetheus. Epimetheus hade varnats av sin bror Prometheus att inte ta emot någon gåva från Zeus, men blev förälskad i henne och tog henne till slut som hustru.

Epimetheus och Pandora levde lyckliga tillsammans en tid, men till sist blev till allas olycka nyfikenheten som Pandora hade fått från Hera allt för stor, vilket gjorde att hon öppnade asken. Därvid flög alla olyckor och sjukdomar ut över världen. Pandora stängde asken precis innan Hoppet som var allt som fanns kvar, skulle lämna asken.

Fram till dess hade människorna levt i full harmoni med världen. Världen upplevde sedan en tid av tröstlöshet till dess att Pandora åter öppnade asken för att befria även Elpis eller Hoppet, som kom ut ur asken i form av en liten fågel. Det är därför man säger att "hoppet är det sista som lämnar människan".

Pyrrah eller "erfarenhet", dotter till Epimetheus och Pandora, och hennes make Deukalion, Prometheus son, var de enda personerna som överlevde syndafloden som Zeus lät komma över människorna för att förgöra dem (i den grekiska versionen av den stora syndafloden).

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Livet På En Kant

Bloggen handlar om mina sjuka idéer och konstiga tankar. Min fritid avhandlar jag med mina hästar och Vson. Ibland gästbloggar Vson. Jag är inte normal, men det är bara att läsa några inlägg så har du snart fattat konceptet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela