Real Time Analytics

Livet På En Kant

Sugen på att uppnå målen inför Beach 2014? -Skaffa häst!

Publicerad 2014-01-22 20:48:11 i Attraktionslagen, Egen träning, Stallet,

Funderade idag och kom snabbt på varför jag inte gymmar, eller snarare, varför jag inte känner att jag har något behov av att gymma.

Varje dag består den dagliga motionen i x antal km promenad. Många promenadsträckor innebär bara vanlig promenad till och från hagenS. Vissa promenader blir med extra styrketräning i form av att köra fylld skottkärra. Ni kan ju snabbt räkna ut att innan de promenaderna ska även skottkärran fyllas. När skottkärran kommer fram till målet blir det även extra benträning i form av att trycka skottkärran upp för kullen av tidigare tömningar. Detta görs mest ergonomiskt med ett ben som trycker kärran uppåt.

Matpåfyllning till häst finns i flera former. Hö innebär först hämtning. Sedan ska balen ut ur släpet. En normalstor bal är cylinderformad och väger ca 350 kg. Ja, du hörde rätt - 350 kg. Här bör man ha ett gemensamt arbetspass, även om det går att utföra arbetet själv. Denna bal ska knuffas ut ur transporten och sedan in i stallet. Efter att man fått fram den till rätt box ska den lassas in. Detta arbetet utförs med redskap i form av hötjuga.
Balen rullas fram och tillbaka på gången varpå lager efter lager ramlar av som man sedan slänger upp på hög på vald plats. Efter det första av de här passen kändes det i ena armen, men nu har träningsvärken lagt sig.
När arbetet är färdigt sopas stallgången ren på överblivet hö.
Det finns även annat arbete när det gäller hästarnas mat och det gäller kraftfoder. Är man snål kan man åka till bonde och köpa havre på lösvikt. Detta innefattar dock lite extra arbete. Havren måste, oftast med spade, skottas upp och ner i tunnan man tagit med sig. Tunnan fylls sedan med ca 70 kg och denna förflyttas sedan till transportmedlet man valt att använda. Naturligtvis ska tunnan förflyttas från transportmedlet och in på anvisad plats i stallet. Här kan det också vara en fördel att vara två personer, även om det går att utföra ensam vid behov.
Ett enklare sätt är att köpa sitt kraftfoder i butik. Dessa säckar väger endast 16 kg och är naturligtvis enklare att bära. Det blir ett lätt arbetspass och en normal häst äter ca 3 st i månaden.

Vi fortsätter sedan till vattenpåfyllning. Många hästar dricker vatten ur hink. En normalstor hästvattenhink rymmer ca 20 liter. För enkelhetens skull brukar vi hästägare fylla hinken full. Denna bärs sedan från vattenpåfyllningsstället till kroken inne i hästens box. För den ergonomiska delen kan det vara bra att använda benkraft vid upphängningen. En häst utan vattenkopp dricker ca 3 fulla hinkar/dag vilket innbär att arbetet måste upprepas 3 gånger.

Man skottar också dynga varje dag. Detta arbete har jag ingen exakt vikt för, men det är för en normal människa ett basic-pass på gymmet.

Det finns också andra arbetsuppgifter i ett stall som förbättrar fysiken. Exv att sätta ner staketstolp. Bara vikten av spettet som ska användas är nog tungt. Att sedan släppa ner det i backen x antal gånger går inte ens att beskriva.

Så om ni känner er ofit är det bara att ta en sväng förbi ett stall. Jag garanterar att det är billigar och mer effektivt än att gymma.

Kommentarer

Postat av: Rebecca Johansson

Publicerad 2014-08-15 00:07:15

Hej!
Äger du stallet du anger i bloggen? Är intresserad utav en stallplats i rotsunda tänkte kolla om du har något att rekommendera annars ☺️

Svar: Hej!Nej, jag hyr inte stallet längre. Är på väg att flytta med mina hästar till Holland. Känner dock en massa folk i området. Vilken typ av stall/prisklass är du ute efter?
Livet På En Kant

Postat av: Rebecca

Publicerad 2014-08-15 00:32:53

Jaha okej, oj vad roligt! Lycka till! Jag ska eventuellt ta över en Shettis mest för sällskap och lite körning är tanken, tog om hand om shettisen när jag va yngre och fick nu höra att hans fodervärd inte kan ha kvar honom så tänkte att jag skulle ta hand om honom istället.. Så hade tänkt mig något billigare och enklare stall, vet du något sånt? Har nämligen precis flyttat till rotsunda ☺️

Svar: Sen andra stalldelen i stallet där jag stod har två shettisar idag, men det stallet ligger i Rosersberg. Annars har jag en vän som har ett stall bredvid Överby.
Livet På En Kant

Postat av: Rebecca

Publicerad 2014-08-16 09:09:27

Jaha okej, har du några kontaktuppgifter till stallet i Överby och i Rosersberg vore jätte snällt!

Svar: Jag kan maila de till dig.
Livet På En Kant

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Livet På En Kant

Bloggen handlar om mina sjuka idéer och konstiga tankar. Min fritid avhandlar jag med mina hästar och Vson. Ibland gästbloggar Vson. Jag är inte normal, men det är bara att läsa några inlägg så har du snart fattat konceptet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela