Real Time Analytics

Livet På En Kant

Konsten att utfodra en häst - mistake made by me! =(

Publicerad 2013-09-13 14:18:55 i Vanlig vardag,

Det är verkligen en hel vetenskap att veta hur en häst ska utfodras. Det finns typ en miljon olika foder och ännu mer pulver och annat skit att tillgå. Det här gör det på sätt och vis svårt. Se också till alla hästar som i dagens läge drabbas av magrelaterade sjukdomar. Häromdagen fick till exempel en jättefin avelshingst tas bort pga tarmvred.
 
Hur ska man då undvika alla dessa åkommor?
Det första man bör göra är att skaffa sig kunskap. Kunskap är A och O för att förhindra saker. Problemet är att så många "redan kan". Ja, alltså med kan menas att de gör som någon annan gjort. I vissa människors värld är det helt ok att ge en fullvuxen häst 6 kg hö. Det är inte det. För lite grovfoder kan ge tarmstörningar för resten av livet, med resten av livet menar jag verkligen det. För lite grovfoder leder till att hästen får för mycket magsyra i tarmen vilket skapar frätningar som i sin tur leder till ärrbildningar. Dessa ärrbildningar försvinner inte. Du kan alltså förstöra en häst för livet genom att ge den för lite grovfoder.
En veterinär sa till mig en gång att en häst i Antes storlek skulle äta minst 10 kg hö, helst 12 kg. Notera att det var hö och inte hösilage. Han ska alltså äta ännu mera om det är hösilage. Många förstår inte heller det här med skillnaden på hö  och hösilage. Ni kanske ska ta och googla, innan ni förstör era hästar.
Detta var naturligtvis inte mitt misstag. Jag gjorde något helt annat. 
 
Vi har nu köpt in havre och korn till stallet. Jag tänkte att korn kunde vara bra att ha för att kunna göra en egen komplett sammansättning av kraft. Det håller ner kostnaden väldigt bra. Fodret jag normalt sett brukar ge kostar 8:-/kg+ och havret och kornet kostar 1,5/kg. Ni förstår själva besparingen.
 
Den här maten hämtades i lördags och på söndagen började jag ge mina hästar havre. Efter två dagar bytte jag ut Hoppans 0,5kg havre mot korn och lade samtidigt till 0,6kg korn till Norton. Detta var uppenbarligen för mycket eftersom han morgonen efter hade "prickar", dvs utslag på kroppen. Jag pratade med L i stallet som har mer erfarenhet av just korn som fodermedel och hon sa att det ALLDELES för mycket. Mistake by me! Vilket tur att det inte blev värre än några prickar. Tänk om jag gett honom ett kg-mått istället för det lilla måttet. Så mycket korn är tydligen farligt att ge på så kort invänjning. Nåväl, jag har lärt mig något. Veterinärbesök är dyrt och det är bättre att ta reda på kunskapen först och utfodra sedan. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Livet På En Kant

Bloggen handlar om mina sjuka idéer och konstiga tankar. Min fritid avhandlar jag med mina hästar och Vson. Ibland gästbloggar Vson. Jag är inte normal, men det är bara att läsa några inlägg så har du snart fattat konceptet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela