Real Time Analytics

Livet På En Kant

Hur når jag mina mål? Del 2

Publicerad 2013-03-11 21:54:00 i Målmedvetenhet,

När vi nu kommit till del 2 hoppas jag att du kommit fram till vad ditt slutmål är. Om du nu mot all förmodan svarar nej frågan vill jag att du snabbt tänker till: Vad är ditt drömmål? Svaret du omgående kom fram till är svaret.
 
Nu tänker vi om i allt gällande tävling. All tävling fram till målet är träning. För mig är tävling ett bra mått på hur det går i min utveckling mot mina mål. Lättast för mig att beskriva hur jag tänker är att jämföra det med hästhoppning. Vad du sedan vill byta ut och relatera till istället är upp till dig.
 
1. När kan jag nå mitt mål? Vad är rimligt?

Mitt mål med Ante är att tävla 1,40. När skulle jag säga att det är troligt? (2)3 säsonger efter det att jag börjat tävla med honom.
*Jag behöver en vår för att komma ut och få rutin på tävling.
*Jag behöver hösten för att bli etablerad i 1,20.
*Våren tillägnas att bli stabil i 1,20 samt debutera 1,30.
*Hösten är målet att bli stabil i 1,30 för att ev kunna debutera 1,40 i slutet på höstsäsongen. Nu kanske ni tänker att det känns orimligt, att gå fort fram i klasserna etc. Det är era tankar, inte mina. För mig är det här en helt rimlig plan för mig och Ante.

Vad är din plan med ditt mål? Ställ dig frågan: Vilka för- och nackdelar har vi/jag?
*Jag kan utan att blinka erkänna att den största nackdelen jag ser hos mig och Ante är att jag är sjukt rädd att han ska överhoppa sig så jag ramlar av. Han hoppar väldigt likt sin mamma och henne har jag ramlat av massor med gånger bara för att hon hoppat mig ur sadeln. Det är dock inte ett hinder. Sätt dig ner och fundera ut en lösning på det som DU ser som ett hinder/problem för att nå målet.
Bara det ATT du börjar lösa dem har frigjort en del av problemet som sitter inne i ditt huvud. Att ha en lösning på det som du ser som ett problem kommer med största sannolikhet leda till att om det skulle uppstå komplikationer på samma problem senare kommer du försöka hitta en ny lösning på problemet - du kommer inte att se det som ett hinder för att komma framåt.
Allt handlar om din inställning till problemet. Vill du att det ska vara ett hinder? Svaret på frågan kan lika gärna vara ja och är nog det för ganska många. Om det är det kanske du ska fortsätta med att ställa dig frågan: Är det här verkligen mitt mål?
 
2. För att våga vinna måste du våga förlora.
Här kommer en viktig del in. Många sätter upp mål, känner sig inte tillräckliga.
Jag vill ge ett exempel.
Du kanske tävlar dressyr istället för hoppning. Du har varit ute på 5 st LB och fått över 62% varje gång.
Dina problem är att ni har svårt med galoppen. Traven är eran starka sida och den sitter som ett smäck. Den här gång nummer 6 uppstår det under programmets gång diverse störningsmoment under travprogrammet. Det blir en smärre katastrof. Ni återhämtar er dock till galoppen som istället blir det bästa ni gjort. Procenten hamnade dock på endast 55% pga travdelen och ni kom bland de sista.Hur väljer du att tänka nu? Vad väljer du att fokusera på?
Personligen hade jag tänkt: Äntligen! Jag fick in känslan i den där s-t-ns galoppen. Nu vet jag hur jag ska rida nästa gång. Skit i traven! Vi får träna på att bibehålla fokus och koncentration bara. Det var kanske lite klantigt, men sådant som händer.
Innan du dömer dig själv för något och känner dig misslyckad tänk: Vad skulle JAG tycka om det var någon annan samma sak gällde som precis hänt mig? Skulle jag anse att den var misslyckad? Svaret är antagligen nej. Den enda som känner misslyckande om dig är du själv.
 
3. Var inte rädd för att ändra på planen mot målet.
Utomstående faktorer kan göra att du måste ändra din plan. Det kan ha med sjukdom, arbete, förändrar livssituation. Ta det med ro! Gör om planen. Livet förändras. Låt inte det hindra. Man måste hinna leva också.
Vad gör det om allt förskjuts en vecka? Jag kanske inte ens behöver förskjuta det en vecka. Jag kanske bara behöver omvärdera mina delmål.
 
4. Gör upp delmål
Här tycker jag att det är viktigt VAD som är ditt delmål. Ett delmål behöver inte vara att du ska ha en placering just där och att ha exakt så många placeringar för att kunna gå vidare. Värdera om det som är mål. Vad är viktigt för dig?
Vi kan återgå till dressyr igen. Jag skulle kunna se ett delmål som att man höjer till exempel "ni vet de här punkterna längst ner" där det står om ryttarens sits, inverkan på hästen osv. Ditt mål kanske är att höja den ett snäpp. Det kanske är ett delmål för DIG. Hitta små delmål. Beröm dig själv och skäm bort dig med en extra present eller något i den stilen när du ser att du gör framsteg. Pusha dig själv till positivitet. Det är viktigt att känna att du kommer framåt mot både delmål och slutmål.
 
5. Se dina framgångar.
Många väljer att fokusera på allt de gör fel. Det som du inte är fullt nöjd med. De är INTE misslyckanden. Det är saker du ska stoppa ned i ditt bagage och ta med dig hem. När du är hemma ska du använda det till att göra något konstruktivt. Ta upp med din tränare att du inte var fullt nöjd med just den biten och att det just idag är viktigast för DIG att arbeta på att få den biten bättre. Din häst kanske hoppar vattenmatta, men inte mur. Varför då envisas med att träna på vattenmattan konstant?
Om det är ridningen innan en ökning du behöver förbättra är det väl därför du anlitar en tränare som kan hjälpa dig att förbättra just det? Och om du vill förbättra det nu då anser jag att det är det ni ska göra. Hästen kan redan ALLT. Det handlar bara om att vi ska lära oss kommunicera på rätt sätt för att kunna göra det när du som ryttare önskar. Min 2-åring kan göra precis alla dressyrmoment i hagen själv, men jag lovar dig att med mig på ryggen skulle vi inte kunna ett enda. Av vilken anledningen då? Blev hästen helt plötsligt krympling?

Kom ihåg den biten som gav dig en bra känsla. Låt känslan sitta med i kroppen. Ta med dig den till nästa gång och fortsätt där. Det är de bra bitarna vi ska komma ihåg. De andra ska vi använda för att förbättra oss när vi vill framåt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Livet På En Kant

Bloggen handlar om mina sjuka idéer och konstiga tankar. Min fritid avhandlar jag med mina hästar och Vson. Ibland gästbloggar Vson. Jag är inte normal, men det är bara att läsa några inlägg så har du snart fattat konceptet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela