Real Time Analytics

Livet På En Kant

När ska man anmäla vanvård av djur

Publicerad 2013-04-03 21:15:00 i Stallet,

Jag har funderat en del på det ett tag på senare tid. Vad har vi som människor för ansvar som medmänniskor gentemot djur? Var går gränsen mellan att ha personliga åsikter och att faktiskt ha riktigt dålig hästhållning?

Jag har ännu inte svaret. Det kan jag villigt erkänna. Jag har dessvärre haft ett antal samtal med lst senaste tiden för att rådgöra. De ansåg att jag skulle göra en anmälan, men jag vill inte. Jag vill inte hålla på på den nivån. Jag vill inte se det, jag vill inte ha med det att göra, men ibland, när man håller på med djur kommer det ändå tillfällen när någon passerat gränsen för vad som är ok.
 
Jag har iaf bestämt mig för att skaffa de tillstånd jag behöver vid uthyrning av fler än 3 platser. Än har jag inte haft så många som jag hyrt ut och har inte behövt det. Nu  kommer det att se annorlunda ut i framtiden. Jag kommer att behöva ett och jag vill sköta allt till punkt och pricka rätt. Jag kommer att skriva in i mina framtida kontrakt till mina hyresgäster att jag EN gång kommer att påpeka eventuella saker som jag inte anser sköts efter svensk lagstadga och sedan kommer jag att göra en anmälan som jag kommer att skriva under med mitt namn, En anmälan som jag isf kommer att stå för. Jag har lärt mig av den som anmälde mig anonymt att det suger. Den anmälan var dessutom helt felaktig och jag kände mig sjukt kränkt. Allt det är avklarat nu, men det krävdes en massa energi och tid som jag hade kunnat lagt på bättre saker.
 
När ska man då göra anmälan?
När har man egentligen rätt att dömma?
När ska man sätta sig över en annan person och säga att den gör/har fel?
 
Jag vet inte svaret på frågorna. Det är lätt att blunda ett tag, men sedan blir det alltför smärtsamt.
I just det här fallet som jag nu lärt mig något av gick gränsen när den som ansvarade för hästen medvetet red hästen när den hade ont. Att hästen har ont/är skadad är en sak, men att rida när den är det, det är bara så fel som det kan bli. Nu har jag inte gjort någon anmälan, men jag har fortfarande god lust.
 
Frågan jag ställer mig själv är: Gjorde jag rätt? Har inte djuret rätt till ett bra liv? Bara för att jag slipper se lidandet är det verkligen ok? Eller ska man blunda och bara gå vidare? Jag mår ju faktiskt dåligt av alltihop.

Kommentarer

Postat av: Annika

Publicerad 2013-04-03 23:11:34

Om du har pratat med personen och den inte bättrat sig tycker jag att du ska anmäla. Inget bra att djuret behöver lida. Oavsett om det beror på okunskap eller ovilja kan förhoppningsvis en tillsägelse eller i värsta fall en anmälan förändra situationen till det bättre för djuret. Jag har själv anmält vid ett uppenbart fall av vanvård...

Svar: Jo, det är nog så man ska göra. Ibland kanske man helt enkelt är för feg och inte vågar "bråka".
Livet På En Kant

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Livet På En Kant

Bloggen handlar om mina sjuka idéer och konstiga tankar. Min fritid avhandlar jag med mina hästar och Vson. Ibland gästbloggar Vson. Jag är inte normal, men det är bara att läsa några inlägg så har du snart fattat konceptet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela