Real Time Analytics

Livet På En Kant

Första lektionen gällande träning av häst

Publicerad 2012-09-09 21:37:00 i Hästarna, Hästägarnas bästa spartips,

Det första jag insåg idag när jag red var att jag alltid går ut med en exakt plan. Jag kliver inte upp på hästen utan har både en långsiktig plan, en "mellansiktig" plan och den kortsiktiga, dvs den som gäller ridpasset idag.

Idag var sandgropen målet. Ett perfekt ställe att träna på enligt mig. Hästen tycker att det är roligt, för mina hästar är det lekplatsen. Det är dessutom det enda stället jag släpper hästarna på och de får springa precis hur fort de vill. Notera: Det enda stället. I sandgropen går det att bygga liksidig styrka och kondition på en och samma gång. Om du har en plan vill säga.
 
Min plan är enkel.
 
1. Kolla status på hästens kondition. Det viktigaste i all träning av häst är att inte överträna dvs att fortsätta rida när hästen är trött. Att rida på en häst som är trött leder garanterat till ligamentskador. När musklerna är trötta är det ligamenten som måste ta emot alla stötar etc. Jag kollar status på min häst genom att rida 3-4 ggr enligt mitt schema i sandgropen. Det är väldigt exakt: börja galoppera runt på stora volten, in ett varv på lilla volten(mycket tung och djup sand), ut på stora volten, rid runt och upp för första långa backen. Sedan skritta tills hästen flåsat av sig.
Upprepa efter exakt samma mönster 3-4 ggr. Fortsätt inte när hästen knappt orkar upp för långa backen och du får driva. Då är den trött.
2. Vänta 48 timmar innan nästa hårda ridpass. Det tar kroppen 48 timmar att återställa balansen i musklerna. Nu kan jag inte förklara exakt hur det går till här, men det har med glukos, mjölksyra och nedbrytning att göra. Alltså regel nr 2 är 48 timmar innan nästa arbetspass.
3. Lägg in perioder i träningen med kondition/muskeluppbyggning. Du kommer garanterat att ha igen det. Var lite smart och passa på veckor du inte får till det med träningar eller mycket ridtid. Det gör inget om du tränar två veckor i sandgropen innan du tar nästa pass på ridbanan och "trimmar" din häst.Här kan du även passa på när du har ont om ridtid någon vecka då det inte gör något om hästen bara går varannan dag. Kom ihåg: Musklerna måste ändå vila 48 timmar innan nästa arbetspass.
Att bara styra runt i skogen planlöst ger varken dig eller hästen något om man ser till det träningsmässiga, om det sedan är en trevlig stund i skogen är det givetvis givande på annat sätt än det träningsmässiga. Det är här det är viktigt att se skillnaden mellan att fjantrida och att träna sin häst.
4. Öka inte intensiteten på träningen för snabbt.  En enkel regel för all ridning är 3 ggr innan jag ökar, hoppar högre, tävlar högre klass etc. Den regeln gäller även skogsträning.
 
Det här var första lektionen i hur du ska träna din häst för att uppnå resultat. Tänk på hur hårt en travhäst eller galopphäst tränas och hur lätta pass en vanlig ridhäst går i jämförelse.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Livet På En Kant

Bloggen handlar om mina sjuka idéer och konstiga tankar. Min fritid avhandlar jag med mina hästar och Vson. Ibland gästbloggar Vson. Jag är inte normal, men det är bara att läsa några inlägg så har du snart fattat konceptet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela