Real Time Analytics

Livet På En Kant

Lika bra att jag är förberedd

Publicerad 2012-06-05 08:11:09 i Norton,

Finns det något jag inte tycker om är det att köpa kraftfoder. Det är som att leta i en djungel. Det finns en miljon trehundratrettioelva olika fodermedel och enligt återförsäljarna är alltid deras bäst - såklart!

Igår och några dagar senaste tiden har jag sett att Norton tappat lite i vikt. Just nu är han egentligen perfekt, trots det alla säger "det är bara bra om en gammal häst är lite fet" så är det inte min åsikt. Jag bantade medvetet båda hästarna då de hade ett svall-lager med fett runt hela magen. Som sagt, just nu är Norton perfekt. Regeln gällande perfekt hull är känna revbenen, men inte se dem. Gränsen är hårfin! Sedan undrar ju jag: Vill du själv gå runt och vara en fläskpanna? Bära på x antal överkilon? Om du nu svarat ja på den här frågan skulle jag gissa att du är ganska unik.

Nåväl tillbaka till Norton och hans foder. En gammal häst behöver annan mat än en häst som tränas. När hästen blir gammal behöver den mer protein i förhållande till energi den äter. Till hästar beräknar man kvoten protein delat med energi. Många skickar in analys på höet och utgår från den. Om en häst inte äter tillräckligt med protein kommer den oavsett träning att inte sätta muskler och inte heller orka träna som den ska. Nästa vecka kommer han att ridas av tjejen som har hyrt honom och även om det inte är träning för tävling han ska utföra kommer han att motioneras och det är lika bra att jag är förberedd så han inte magrar ur.

Så förutom dagens höproblem jag ska lösa behöver jag även lösa Nortons kraftproblem. Första åtgärden kommer att bli att han får lite mer mat nattetid inne. Ute äter de inte riktigt allt ändå.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Livet På En Kant

Bloggen handlar om mina sjuka idéer och konstiga tankar. Min fritid avhandlar jag med mina hästar och Vson. Ibland gästbloggar Vson. Jag är inte normal, men det är bara att läsa några inlägg så har du snart fattat konceptet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela