Real Time Analytics

Livet På En Kant

Ridit Ante - check!

Publicerad 2012-02-19 13:27:09 i Vanlig vardag,

Ante är klar för dagen och jag fattar det inte, men han var sjukt pigg idag också. Jag tycker mig också kunna se att inställningen till arbete hos honom förändrats och han är mer ambitiös nu. Han är väldigt alert att göra det jag ber om, till och med så att han kommer på saker som jag kanske bad om och försöker även då. Hihi, han är rolig. Det är ju så det ska vara. Hästen ska vilja så mycket att den gör något bara man tänker saken. När det är så är det roligt att rida. Idag fick jag be honom vänta på att göra saker. Det är så himla roligt att rida en ambitiös och känslig häst. I början av varje pass just nu kokar det dock i mig för hans nya special "kamelen" kör han på stenhårt i början. Idag var han dessutom flängig och tittig. Han brukar ju vara stencool.

Ridpasset blev i alla fall kanon och Ante går verkligen framåt. Jag ska se om jag inte kan få någon att filma lite snart. Roligt att titta på film och jämföra lite med de som var för snart tre månader sedan. Det jag känner att jag måste arbeta på nu är att få honom lite kvickare för sidförande hjälper. Det är mycket framåt och lite åt sidan. Ibland blir det även framåt när det är meningen att det ska vara åt sidan. Måste jobba på att bättra det.

Höger galopp var tio gånger bättre idag än igår. Idag började jag med att stå upp och låta hästen galoppera genom hela ryggen och gå välidgt lågt med huvudet och nacken. Det är ju när jag sitter ner han sätter mig snett och börjar byta ohc tjafsa. Bättre att "lura" hästen lite så att allt arbete blir positivt. Positivitet leder till mer positivitet och då löser sig problemen automatiskt.

Det jag blev lite oroad över var att han hade ont i muskulaturen i höger sida på ryggen. Det kan bero på flera faktorer.
1. Något är fel på hästen. Han går lite konstigt med vänster bak ibland, inte så att han är halt, men tex ibland när han vänder runt på stallgången flyttar han benet lite konstigt.
2. Igår var han mer spänd vid ridningen och det blev lite bråkigt ett stund. Anspänningen från munnen gör att hela kroppen blir spänd och det kan vara så att det var kvar sedan dess.
3. Det snöregnade igår och han blev lite blöt genom täcket. Jag trodde att det inte spelade någon roll, men jag kanske ska vara noggrannare med att lägga på ett torrt nästa gång. Han kanske är känslig som Norton.
Det jag tror mest på är en kombination av de här tre sakerna tillsammans. Bättre ridning ger mindre anspänning vilket leder till mindre känslig rygg. När jag får till högergalopp så att hästen kan arbeta mer korrekt och mer avspänt blir han starkare och det blir helt enkelt bättre.

En sak till jag lagt märke till är att han inte sätter muskler i den takt han arbetar utan han faller ur lite istället. Det betyder att musklerna inte får tillräckligt med näring. Ante är ingen storätare och det kanske är viktigare att se till att han äter rätt mat. Norton äter ju större mängd grovfoder under ett dygn oavsett. Det vet jag sedan tidigare, men Ante äter minst 4 kg mindre. 4 kg motsvarar ungefär 2 kg kraftfoder. Det blir ganska stort näringsbortfall. Nu tänkte jag inte öka kraftfodret med 2 kg, men han kanske helt enkelt behöver mer kraft. Just nu får han bara 0,25 Krafft Groov 125 och 0,25 Krafft Föl. Jag ska nog öka på lite till honom. Jag vet sedan tidigare att jag har en tendens till att underskatta det faktiska arbetet mina hästar utför när jag rider.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Livet På En Kant

Bloggen handlar om mina sjuka idéer och konstiga tankar. Min fritid avhandlar jag med mina hästar och Vson. Ibland gästbloggar Vson. Jag är inte normal, men det är bara att läsa några inlägg så har du snart fattat konceptet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela